Verborgen

Verborgen

Een aantrekkelijk onderdeel van mijn werk is dat ik in heel veel huizen kom. Groot, klein, oud, nieuw, eenvoudig, chique, een etage of een heel landgoed, alles komt voorbij.

Wat mij in het bijzonder intrigeert bij het kijken naar een huis, zijn de verborgen ruimtes, ruimtes waar bezoek niet snel komt. De kelder is daar een voorbeeld van. Meestal is de kelder de plaats om levensmiddelen en huishoudelijke spullen te bewaren, maar ik tref er ook vaak oude meubels, was en wasmachine, gereedschap en verwarmingsinstallaties aan. Een enkele keer is de kelder ingericht als garage, als werkplek of relaxplek voor de kinderen. In al die jaren trof ik slechts 1 keer een totaal schone en lege kelder aan.

Het aparte aan de kelder is dat het er donker, koel en vaak vochtig is en dat je naar beneden moet gaan om er te komen. Het bezoeken van een kelder is letterlijk een afdaling naar het donkere en ongeziene stuk van het huis.

Het huis wordt binnen de eeuwenoude filosofie van Feng Shui gezien als een weerspiegeling van de bewoners. De spreuk “Zoals je huis is, zo ben jij” en de omkering daarvan“ Zoals jij bent, zo is je huis” zegt in dit verband genoeg.

Binnen de Feng Shui filosofie staat de kelder symbool voor het onderbewuste, voor de driften en voor het verleden. De kelder laat dus zien hoe het gesteld is met het onderbewuste van bewoners. Is dit onderbewuste een schoon, geordend geheel dat regelmatig aandacht krijgt en waar het prettig is om te komen? Of is het eerder een verwaarloosde, rommelige ruimte vol spinnenwebben, waar niemand graag naar binnen gaat?

Wat bewaar jij in de kelder? Wat houdt jou on(der)bewust bezig? Kijk eens met andere ogen naar deze verborgen ruimte, naar wat jou onbewust vasthoudt. Waarom staan betreffende spullen op deze manier in jouw kelder? Laat dat eens even tot je doordringen. Wil je dat ook?

Wil je daar verandering in brengen? Geef dan je kelder een opruimbeurt! Doe weg wat weg kan, ook als je dat lastig vindt. Maak de boel schoon en breng ordening aan in wat je graag wilt behouden. Het zal je een gevoel van helderheid en opluchting geven en je zult daarna met meer plezier afdalen naar deze verborgen plek.

Het opruimen van de kelder heeft echter nog meer effect. Je brengt namelijk licht in het donkere onderbewuste en je ruimt op wat jou onbewust beperkt. In het dagelijks leven pluk je daar de vruchten van. Zaken zullen makkelijker of sneller gaan, dingen lukken beter, je durft meer of je doet eens iets onverwachts…

Ik ben benieuwd hoe het voor jou uitpakt. Schrijf het me.