Spiegel

Spiegel

“Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… wie is de mooiste van het land?” Als kind vond ik dit deel van Sneeuwwitje prachtig. Vooral omdat de stiefmoeder van Sneeuwwitje het antwoord kreeg dat Sneeuwwitje de mooiste was. Later realiseerde ik me hoe vreemd en hoe aantrekkelijk het was dat de stiefmoeder niet haar eigen, maar een ander gezicht in de spiegel zag. Ik heb vaak geprobeerd of dat mij ook lukte, want ik wilde graag mooier zijn dan ik was.

In de Feng Shui filosofie gaat het bij spiegels om de weerkaatsende, vermenigvuldigende werking en de mogelijke invloed daarvan op de Chi stroom en op het welzijn van bewoners. Weerspiegeling van donkere, onaangename plekken, zoals bijvoorbeeld de ingang van een kelder kan beter worden vermeden evenals spiegels die het bed weerkaatsen. Vangt een spiegel mooi licht, haalt een spiegel de natuur naar binnen of weerkaatst deze een vrolijk makend schilderij, dan mag ie zeker blijven hangen. Dan krijgen bewoners namelijk nog meer aantrekkelijks in huis en het kijken naar meer mooie dingen maakt mensen extra blij!

Het leven is je spiegel. Alles wat zich om je heen laat zien, is een weerspiegeling van wie jij bent. Dat is een prachtige en tegelijkertijd confronterende ontdekking. Je kunt de oorzaak voor dingen die jou ‘overkomen’ niet in de buitenwereld leggen. Je bent zelf de schepper – let wel, vaak zonder dat je je dat bewust bent – van dat wat zich om je heen laat zien. Wachten en hopen op een ander spiegelbeeld zoals in het sprookje heeft dus geen zin. Zorgvuldig waarnemen wat de spiegel van het leven je laat zien en daarmee aan de slag gaan, heeft wel zin. Als jij innerlijk verandert en daardoor anders met dingen omgaat, zul je dat in de buitenwereld terugzien. Als je daar mee door gaat, dan wordt je leven licht en steeds lichter. En jij wordt blij. Blij met jezelf, blij met je spiegelbeeld en blij met je leven. Alles begint bij jou.

 

Wat spiegelt het leven jou? Schrijf het me

Klik HIER voor meer informatie over het halfjaarprogramma BLIJ met jezelf, blij met je leven