Ontvankelijk

Ontvankelijk

De maand december is een bijzondere maand. Zoals Jaap Voigt schrijft in zijn boek over het ritme van de seizoenen is het in december belangrijk om zaken af te ronden, je terug te trekken, stil te worden en te bezinnen op wat wel en niet meer bij je past. Dat kan gaan over oude beelden en verwachtingen van jezelf. Of over zoiets concreets als de vraag of je nog blij wordt van je huis of van je huidige baan.

Daarbij gaat het in deze decembermaand ook over ontvankelijk zijn, om open en verwonderd te blijven, te ervaren wat er min of meer vanzelf gebeurt, wat er op je pad komt. Dit wordt het omgaan met het niet-weten genoemd. Als mens is het niet-weten wat er gaat gebeuren, wat er gaat komen, wanneer iets begint of eindigt een behoorlijke opgave.

Het niet-weten heeft ook een bijzondere kant, iets aantrekkelijks. Het onverwachte, onbekende kan ‘zomaar’ op je pad komen. Een bijzondere ontmoeting, een onverwachte uitnodiging of een nieuw blij makend inzicht. Als je deze maand iets meer rust neemt, stilte toelaat en benieuwd blijft naar wat er voor jou te ontvangen is, kan het een hele bijzondere decembermaand worden.

Ik wens je een bijzondere decembermaand!

Ontvankelijk zijn, is een belangrijk onderdeel van het halfjaarprogramma BLIJ met jezelf, blij met je leven! KLIK HIER voor meer informatie