Leeg

Leeggemaakte geest

“Eindelijk is het even stil in mijn hoofd.” zei de succesvolle zakenvrouw tegenover me. Ik had haar gevraagd de ogen te sluiten en de aandacht naar haar lichaam te brengen. Daarna constateerde ze dat de stilte prettig was en dat ze eigenlijk vaker even stil zou willen zijn.

Wat is jouw kleur?

In ‘Chinese wijsheid in een balletje’ schrijft Bettine Vriesekoop over een leeggemaakte geest. Een leeggemaakte geest staat open voor alles wat zich aandient, is stil, fris en onbelast en is een geweldig startpunt voor nieuwe ideeën, voor nieuwe ervaringen en nieuwe plannen. Je geest houdt natuurlijk nooit op met denken, en zorgt daarmee altijd voor ‘vulling’ van je hoofd. Je denken kan enigszins tot rust komen door te mediteren, aandachtig in je lichaam te zijn, te bidden of mindful-aanwezig te zijn. Daarmee maak je je geest zo goed mogelijk leeg en ontstaat onverdeelde, open aandacht.

Dan staat er niets meer tussen jou en je actie.

Jij wordt de actie!

Een leeggemaakte geest is superfijn om te ervaren bij de gewone dagelijkse bezigheden en is cruciaal bij het nemen van belangrijke besluiten. Of het nu gaat om een belangrijke stap in je privéleven of om het bereiken van een zakelijk of sportief doel, met een leeggemaakte geest start je het proces anders. Je aandacht is dan totaal aanwezig bij dat wat aandacht vraagt. Alle eerder opgedane kennis, oefening, ervaringen strijden niet om aandacht, maar werken via het onderbewuste mee aan dat wat aandacht vraagt. Dan staat er niks meer ‘tussen’ jou en je actie. Jij wordt de actie!

Vaak ontstaat dan een bijzondere oplossing of een richting die je vooraf niet had voorzien.…

Hoe leeg is jouw hoofd? Schrijf me