Interview door Roos Hensen

Interview door Roos Hensen van La Vie en Rose

 

Roos Hensen heeft me jaren geleden gevraagd haar huis te clearen en sindsdien hebben we heel regelmatig contact. Ter ere van het verschijnen van haar boek ‘Eindelijk Thuis’ en het verschijnen van haar nieuwe website nodigde Roos mij in januari 2024 uit voor een interview over het clearen van huizen. 

Wat is jouw kleur?

ROOS: “Hai Annelies, wat leuk dat je hier bij mij op bezoek bent in de Witte Kip!
Jaren geleden was je hier op bezoek voor een clearing en toen was deze ruimte nog een overvol rommelig kantoor vol antieke oude meubels, boeken, schilderijen en paperassen. Een beetje donker, koud, gewoon geen fijne ruimte. En kijk eens hoe leuk het er nu uitziet! Ik kan me herinneren dat jij me indertijd vertelde dat het uitmaakte wat we met deze ruimte deden en dat het voor mij belangrijk zou zijn dit meer op een prettige manier bij ons leven en ons huis te betrekken.
Natuurlijk had het wel wat voeten in de aarde: we verhuisden onze twee kantoren naar binnen, maakten openslaande deuren, een keuken en een badkamer, maar kijk nu toch eens hoe enig het geworden is!”

ANNELIES: “Oh wat leuk Roos, ik kan me nog zo goed herinneren dat ik hier bij jullie op bezoek was. En inderdaad in deze ruimte had ik het gevoel dat deze plek iets voor jou zou kunnen doen. Dat het jou zou helpen als deze plek helemaal ‘jou’ zou worden. En o, wat is het goed gelukt! Het is helemaal geworden, zoals jij bent. Zo vrouwelijk, zo zacht. Yin! Zo leuk die geraniums voor de raampjes!”

ROOS: ”Net als jij heb ik ooit de feng shui opleiding gedaan, maar daarna ben jij doorgegaan met space clearing en nu heb je een bedrijf in interieuradvies met space clearing gecombineerd. Daarnaast geef je allerlei cursussen. Kun je ons eens vertellen hoe jij space clearing ontdekt hebt en wat het voor jou betekent?”

ANNELIES: ”Ik bleef net als jij vragen houden na de feng shui opleiding.
Space clearing kwam op mijn pad doordat onze dochter, toen 10 jaar oud, niet kon slapen. Zij had daar last van en wij ook. Ik had dus iemand gevraagd om ons huis te onderzoeken en te reinigen. Na dat bezoek merkten we allemaal verschil in ons huis. Het huis was lichter geworden, het voelde zoveel fijner. Onze dochter kon weer slapen en zelfs de cavia’s van mijn zoon werden rustiger. Alle gezinsleden waren verbaasd en knapten ervan op. Toen dacht ik: ‘Dit wil ik ook leren!’. Zo ben ik een workshop energy clearing gaan volgen en ontdekte ik dat alles dat daar gezegd werd voor mij zo logisch overkwam en aanvoelde, alsof ik het al wist. Het paste bij me. Daarna ben ik meer opleidingen en cursussen energy clearing gaan volgen en uiteindelijk heb ik dit onderdeel toegevoegd aan mijn eigen praktijk in de vorm van consulten, workshops en cursussen.”

ROOS: ”Mooi hoe jij op je website beschrijft dat alles invloed heeft in je huis: het licht, de kleuren, de meubels, maar ook de hoeveelheid vrije ruimte. Hoe werkt dat met de energie in de vrije ruimte en waarom is dat belangrijk?”

ANNELIES: ”Vrije ruimte in een ruimte is natuurlijk nodig om te kunnen bewegen en zelf aanwezig te kunnen zijn. Vrije ruimte geeft ook een mogelijkheid tot het volgen van nieuwe impulsen. In een te volle ruimte zet je jezelf vast en kom je als het ware niet verder. Ruimte geeft vrijheid. Uiteraard gaat dit ook weer over balans. Als de hele ruimte leeg is, klopt het ook weer niet. Dan voel je je verloren. Het gaat altijd weer om de balans.”

ROOS: “Veel mensen kennen feng shui wel een beetje, maar denken toch dat het iets vaags is, terwijl wij in onze opleiding geleerd hebben dat het juist een praktische toepassing heeft. Hoe denk jij dat feng shui onze woningen en werkplekken kan verbeteren in Nederland?”

ANNELIES: “Ik denk dat feng shui en energie in huis bij een grote groep nog steeds onbekend is, dat mensen niet weten dat dit er is of wat het kan brengen. Als mensen horen dat ik feng shui adviseur ben, moet ik heel vaak uitleggen wat dat eigenlijk is. Uiteindelijk brengt feng shui harmonie in een ruimte. Dat vertaalt zich in een beter of fijn gevoel in huis of in een kantoor. Daar heeft uiteindelijk iedereen baat bij.”

ROOS: “Het lijkt wel alsof je met space clearing een beetje kan toveren, toch is het werken met energie geen magie. Wel wordt het misschien zo ervaren door mensen. Wat doe jij nu precies om de energie in een huis te verbeteren? Kun je ons vertellen hoe het werkt?”

ANNELIES: “Ik zal het proberen. Space clearing of energetisch reinigen is het oplossen van spanning die in een ruimte aanwezig is. De belangrijkste vorm van spanning ontstaat door hoe wij als mens omgaan met dat wat er in ons dagelijkse leven gebeurt. We leven vaak erg in en vanuit ons hoofd en maken daarmee onbewust en ongewild spanning vaak groter.
Wat ik doe bij een space clearing is simpelweg de in een ruimte aanwezige spanning ervaren door te voelen en door alles er te laten zijn. Zonder oordeel. Dan lost de spanning op. That’s it. Niet denken, alleen voelen en dat gevoel niet persoonlijk nemen en niet te verklaren.”

ROOS:“Space clearing is het verbeteren van de energie door middel van het oplossen van spanningen, dat klinkt best vreemd. Maar daarnaast kunnen er ook nog wateraders, wifi spanning en breuklijnen van de aarde zijn in en onder je huis. Maar ook hele nieuwe spanning van Wifi en elektriciteit kan er zijn. Voorzie je meer problemen in de toekomst nu deze zaken zoals bijv. zonnepanelen toenemen?”

ANNELIES: “Zonnepanelen op zich zijn niet het probleem. Die werken op gelijkstroom. De omvormer is het probleem. Die geeft elektromagnetische straling. Persoonlijk denk ik niet dat er meer problemen hoeven te komen doordat er meer en meer nieuwe energievormen komen. Wij mensen zijn zo uitgerust dat wij werkelijk alles aankunnen. Als je je lichaam aan de elektrostress laat wennen en er geen oordeel over of angst voor hebt, kun je heel veel ervaren zonder er last van te hebben.
Daarbij blijft het zaak om er bewust mee om te gaan. Zie af van een telefoon op de slaapkamer en als het kan, telefoneer dan via de speaker. Dat is het meest rustig voor je systeem.”

ROOS: “Wie is er gebaat bij een space clearing? En zouden mensen die in een huis van een ander gaan wonen niet altijd een clearing voordat ze er gaan wonen moeten doen?”

ANNELIES: “Iedereen is gebaat bij een space clearing. Iedereen is gebaat bij een ruimte waar weinig spanning is. En mensen die verhuizen naar een huis waar eerst een ander heeft gewoond, adviseer ik altijd eerst een space clearing doen! Huis en mens zijn namelijk enorm met elkaar verbonden. Hoe langer je ergens woont hoe meer spanning er van jou blijft hangen. Stel nu dat je verhuist naar een huis waar al jarenlang andere mensen hebben gewoond. Dan kom jij terecht in de spanning en stress van anderen. Dat is nooit ondersteunend. Dat dient je niet, maar dat kost wel veel energie!

Clearing is misschien een minder bekend fenomeen, maar het wordt wel steeds meer geaccepteerd en minder vreemd gevonden. Zeker omdat steeds meer mensen baat hebben bij de effecten. Denk aan beter slapen, een betere sfeer in huis, meer focus, lichtheid, meer energie en meer levenslust. Het (op deze manier) werken met energie kan je leven en leefomgeving enorm verbeteren.”

ROOS: “Je schrijft ergens “De buitenwereld wordt steeds meer yang, als tegenwicht hebben we in huis meer yin nodig.” Kun je dat wat toelichten?”

ANNELIES: “Met het yang in de buitenwereld bedoel ik de haast, de stress, de hardheid, ‘iets’ ophouden, het alsmaar doorgaan. Daar hebben we allemaal mee te dealen, daar heb je als individu niet zoveel invloed op.
Je huis is echter van jou. Dat is jouw omgeving en die omgeving kun je maken en vormen zoals jij dat wil. Je huis is jouw ‘wereld’ en vraagt om yinne materialen: zacht, lekker warm, omhullend. Je hoeft niks op te houden. Daar kom je binnen, heb je rust en valt direct alles van je af.”

ROOS: “Ten slotte, op je website laat je een prachtig nieuw half jaar programma zien: kun je ons daarover iets meer vertellen? Hoe kunnen we bijvoorbeeld ons leven als een spiegel zien? En hoe wijst je ware natuur je de weg?”

ANNELIES: “Heel veel mensen zijn niet blij met zichzelf. Ik ontdekte dat het bezig zijn met clearing mij persoonlijk zoveel ontspanning bracht, dat ik daardoor blijdschap beter kon ervaren en veel makkelijker kon accepteren dat ik ben wie ik ben. Ofwel: ik ontdekte dat ik steeds blijer werd met mezelf. Dat is zo’n fijne ervaring en dat gun ik iedereen. Vandaaruit ontstond het nieuwe half jaarprogramma BLIJ met jezelf, BLIJ met je leven!

Je kunt alles wat er in de buitenwereld gebeurt, zien als een weerspiegeling van je innerlijk. We creëren allemaal ons eigen leven. We hebben allemaal gedoe. Dat gedoe is er niet zomaar, dat gedoe zegt iets over jou. Over hoe jij -vaak onbewust en onbedoeld – innerlijk omgaat met de dingen. De één ziet overal ruziemakende mensen, de ander ziet overal gevaar, de derde persoon ziet overal spelende kinderen. Ofwel: ieder krijgt een ander beeld in de spiegel van het leven te zien. Het bewust worden van wat er in je leven verschijnt en het werken hiermee is onderdeel van de jaaropleiding.
Als je leert waar te nemen wat er in je leven verschijnt en de spanning daarvan innerlijk leert op te lossen, dan verandert dat de wereld om je heen. Een effect daarvan is ook dat je steeds meer ontspannen wordt en dat je unieke essentie steeds meer tot bloei kan komen. Alles hangt met alles samen…”

ROOS: “Ja dat herken ik zo! Je hebt dagen dat je door je huis heen loopt en denkt: wat geweldig, ik ben zo dankbaar dat ik hier wonen mag, zo leuk is alles en mooi en fijn.
Maar er zijn ook dagen dat ik denk: wat een zooi, wat een grijze dag, alles slordig, niks aan. Bijzonder toch ook hoe je eigen gevoel, je eigen waarneming je beeld bepaald.”

ANNELIES: “Als je je hiervan bewust bent Roos, wat doe je dan om het te veranderen?”

ROOS: ”Aha, leuk om deze vraag van jou te beantwoorden!
Ik herken deze situatie tegenwoordig en weet precies wat ik eraan kan doen. Voor het huis is dat: even stofzuigen, wat schoonmaken, de kussens opkloppen, wat opruimen, eventueel een paar nieuwe bloemen of een plant water geven, een kaars aan. Al die dingen helpen enorm voor een betere energie.

Voor mezelf persoonlijk helpt bewegen! Even dansen, wat yogaoefeningen, een half uur wandelen of wat intensiever een uurtje naar de sportschool, geven mij meteen nieuwe en frisse energie. Beweging is belangrijk voor me. Blijven bewegen is een mooi voornemen voor 2024!