Ingeving

Ingeving

Als ik naar links kijk, zie ik een bijna bloeiende rododendron, voor me staat een grote beukenboom en boven me straalt de zon. Al zittend in de tuin verbaas ik me erover hoe anders deze plek voelt, hoe rustgevend het geruis van de wind is en wat een gevoel van ruimte en vrijheid het geeft om hier buiten deze blog te schrijven. Dit voelt niet als werken. Dit is aangenaam buiten zijn en schrijven wat me wordt ingegeven.

.

Wat is jouw kleur?

De omgeving en hoe jij je voelt in die omgeving, werkt mee aan dat wat je wordt ‘ingegeven’. Schrijven in een tuin resulteert in een andere blog dan schrijven op de werkplek of in de huiskamer, in de kelder of op zolder. Wat te denken van schrijven in de trein, in een café of aan het strand. Een andere omgeving laat andere gedachten boven komen en geeft – vaak onbewust- een ander gevoel. Iedere omgeving geeft andere inspiratie en daarmee een ander resultaat.

Dat wat zichtbaar is om je heen heeft uiteraard grote invloed op hoe je je ergens voelt. In een volle, donkere, krappe ruimte voel je jezelf anders dan in een ruime, lichte en kleurrijke omgeving. Ook het onzichtbare heeft een niet te onderschatten effect op de ervaring van een omgeving. Geluiden, de temperatuur, aanwezigheid van geuren en van beweging zijn daar uiteraard voorbeelden van. En wie kent niet het verschijnsel dat je een kerk binnenkomt, de heiligheid en grootsheid ervaart en ‘vanzelf’ stil wordt?

Dit voelt niet als werken.

Dit is schrijven wat me wordt ingegeven.

Als je wat vaker stil staat bij het effect van een omgeving op hoe je bent, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Een super interessante wereld. Dan realiseer je je ineens dat je ook bewust de omgeving kunt creëren die op jou het gewenste effect heeft en je helpt bij dat wat je moet doen. Een rustige, opgeruimde, helder ingerichte studeerkamer helpt je bijvoorbeeld om je lastige administratieve klussen beter en sneller te doen. Een plek met veel planten of zicht op de tuin werkt mee aan het krijgen van inspiratie, op welk vlak dan ook. Mediteren wordt makkelijker als je dat doet op een vaste plek met voldoende geborgenheid.

Je huis wordt dan een aaneenschakeling van mogelijkheden. Mogelijkheden om de ‘ingevingen’ die de plekken in je huis jou en je huisgenoten kunnen bieden volop te ontvangen en daarmee allemaal tot volle ontplooiing te kunnen komen!

Welke ingeving ontvang jij? Schrijf me